dimarts, 10 de febrer del 2009

Els estats poderosos solament es poden sostenir mitjançant el crim. Els estats petits només són virtuosos perquè són febles

Autor: Mikhaïl Aleksàndrovitx Bakunin (1814-1876), revolucionari rus, teòric de l'anarquisme.

Font: Vista a l'enviament diari "La frase del dia" de Minimàlia del 10 de febrer de 2009.

5 comentaris:

elbokabulari ha dit...

no podríem dir el mateix dels homes i la corrupció?
Els homes només són virtuosos quan no tenen poder...

Vicenç Bon ha dit...

Això no és exacte. Quan els "petits" països bàltics (Lituània) eren dins l'òrbita russa, els seus representants oficials assistien cada any a les celebracions de l'onze de setembre fent costat a les reivindicacions dels "petits" partits catalans. Des que vàren aconseguir la independència, continuen essent "petits" països lliures que ja no els interessa fer-se malveure en determinades companyies i ignoren aquesta solidaritat que abans manifestaven.
La hipocresia no té mesura!

Anònim ha dit...

Hola, Vicenç,

D'acord amb el que dius, però em sembla que el Bakunin no volia dir que els estats petits són virtuosos, sinó que no són tan malparitrs com els grans precisament perquè són petits.

Salut.

David Gálvez Casellas ha dit...

Jo més aviat diria que no és que siguin malparits per ser ni petits ni grans (que això és circumstancial), sinó pel fet de ser estats.

Vicenç Bon ha dit...

En David hi toca una mica més, encara que ser petit o gran no és circumstancial sinó moltes vegades fruit del triomf de la burgesia. Encara que jo diria que en Bakunin parla clarament de grans i petits i potser se li'n fotien les minories nacionals. Tenir un estat, ara com ara, segurament és l'única manera de salvar els trastos. Si no, ja em direu com. El que no pot ser és que de bones a primeres la gent es torni insolidària d'aquesta manera.Què hem de fer, doncs?