diumenge, 26 de desembre de 2010

Viu de pressa, mor jove i llega un cadàver atractiu

Autor: probablement fos Willard Motley, un escriptor afro-estatunidenc nascut al si d'una família benestant el 1909 o el 1912 (depenent de les fonts). Va crèixer a Chicago, al barri d'Englewood, en una de les poques cases d'afro-estatunidencs que residien allí.

Equivalent [EN]: Live fast, die young and leave a good-looking corpse [behind].

Nota: La frase "Live fast, die young and leave a good-looking corpse" (sense el "behind") la va pronunciar el 1949 l'actor John Derek a la pel·lícula Knock on Any Door (amb Humphrey Bogart i dirigida per Nicholas Ray). Curiosament, Ray va dirigir més tard James Dean, qui va passar a ser admirat per vàries generacions per haver adoptat accidentalment una part del consell de Derek (desconeixem com va quedar el cadàver). El guió fou escrit per John Monks, Jr. i estava basat en una novel·la de Willard Motley. Motley és qui realment forja l'expressió per a la posteritat. Parlem aquí del moment a partir del qual la frase va passar a tenir copyright i més o menys la forma actual, perquè és sabut que altres variacions ("Live fast and die young" i altres) es poden traçar en la seva forma oral a partir dels primers anys del segle XX.

La frase ha estat motiu de reciclatge. Al guió de True Romance (Amor a boca de canó) escrit per Quentin Tarantino, el personatge Clarence (Christian Slater) utilitza la citació amb inclusió de la paraula "behind". Diu la frase en referència a Elvis i les seves pel·lis, si no recordo malament.

Font: Citació inspirada per la de Joan Fuster de més avall.

4 comentaris:

Puigmalet ha dit...

El diàleg entre citacions és fantàstic.

Proposo que fem una setmana dedicada a això. Cadascú començarà un dia i als altres hauran de replicar amb una altra citació.

vpamies ha dit...

Fem citacions encadenades? Però n'hi ha unes quantes de programades. Ceomencem després de Reis? Així tens uns dies per preparar el logo. :-)

Puigmalet ha dit...

El que vostè digui, gran Demi!

David Gálvez Casellas ha dit...

No m'emmerdeu, no m'emmerdeu... Ho veus com no hauria d'entrar mai a fer res al Diccio? Un cop que passo a saludar i em trobo que ja m'esteu muntant una moguda de la què difícilment sabré escapar...