dilluns, 27 de desembre del 2010

Si em pregunten per què escric en català, se m'acuden tres raons: primer, perquè és la meva llengua; segon, perquè és una llengua literària; i, tercer, escric en català perquè em dóna la gana

Autora: Montserrat Roig i Fransitorra (Barcelona, 13 de juny de 1946 - 10 de novembre de 1991), escriptora catalana.

Citació completa: Si em pregunten per què escric en català, se m'acuden tres raons: primer, perquè és la meva llengua; segon, perquè és una llengua literària; i, tercer, escric en català perquè em dóna la gana. La meva és una llengua que em serveix. Sé, també, que hi ha unes regles. Com hi ha la novel·la Pilar Prim de Narcís Oller. De les regles, una vegada apreses, procuro oblidar-me'n. De la novel·la, procuro recordar-me'n. La llengua, per a qui escriu, és allò que queda quan s'ha oblidat tot.

Font: Del seu llibre Digues que m'estimes, encara que sigui mentida (1991). Vista al blog de la Núria Pujolàs, Miramelsmots.

4 comentaris:

Joana ha dit...

Una de les cites més conegudes en defensa de la nostra llengua!!!
Està molt bé recordar-la de tant en tant!!!
Mil gràcies

Clidice ha dit...

Una cita molt adequada en aquests temps d'auto-odi per part d'alguns. Potser cal que recuperem tot el pòsit cultural de la transició, em sembla que ens fa falta.

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Jo crec que a ningú se li hauria de preguntar per què escriu en la seva llengua. És una obvietat que no cal més explicacions.

Però ja veieu que en el cas del català ho hem d'argumentar tot!

Salvador ha dit...

Amb la tercera raó n'hi ha prou. Les altres dues sobren.