dimarts, 22 de setembre del 2009

Cal escriure com s'escriu a la família o a un amic, i, de vegades, les coses concretes fan néixer l'emoció. L'escriptura artística no produeix res

Autor: Josep Pla i Casadevall (Palafrugell, 1897 - Llofriu, 1981), escriptor i periodista català.

Citació completa: He tractat sempre de posar en tot el que he escrit una afectació d'insensibilitat perfectament deliberada i voluntària. Aquesta és una de les causes del poc èxit que he tingut. La gent només llegeix coses saturades d'emoció, que de vegades pot ésser molt elevada i altres vegades es refereix a coses insignificants. L'emoció, però, ha de semblar que hi és, i, així, aquests escrits agraden.
Sempre he cregut, però, que mantenir l'emoció, amb una ploma a la mà, durant deu o quinze minuts només es pot aconseguir amb uns sentiments ficticis, això és, fent trampa. Escriure cent planes, un llibre, amb emoció és impensable. És exactament un engany sensacional. La literatura tendeix a crear aquest engany. Cal escriure com s'escriu a la família o a un amic, i, de vegades, les coses concretes fan néixer l'emoció. L'escriptura artística no produeix res, no ha produït mai res.

Font: Notes disperses (1969).

2 comentaris:

Clidice ha dit...

m'acabo de reconciliar amb en Pla. gràcies

reflexions en català ha dit...

Jo m'hi vaig reconciliar no fa gaire. Després em vaig adonar que imbècil que he sigut.