divendres, 8 de juny del 2012

La ironia no és per provocar, ni per fer més digestiu un passatge sinó que té una finalitat molt concreta, de contrapunt, de balança. És explicar que no tot és negatiu, que sempre hi ha una porta oberta a l’esperança


Autor: Avel·lí Artís-Gener, Tísner (Barcelona, 28 de maig de 1912 - 7 de maig del 2000), escenògraf, periodista, ninotaire, traductor i novel·lista català. 

Citació més llarga: Ens ha tocat viure una vida plena de turbulències. Hem passat 80 anys, jo vaig néixer l’any 12, sense un any de pau en el nostre planeta, l’època dels canvis més forts. Hem vist néixer com aquell qui diu la màquina d’escriure, i ja en fa deu que escrivim amb ordinador. Tot això et fa veure la vida més cruament. És molt fàcil deixar-te subjugar pel tremendisme. No et pots deixar endur per l’ambient exigent i crispat de la societat actual. Hem viscut guerres i exilis i tornades a començar. Això és una cadena inacabable. Si et deixessis seduir per aquesta realitat series un pessimista, un home amargat, ho descriuries tot fosc. La presència de la ironia, d’aquest sarcasme, és un mecanisme defensiu. Fins ara no ho havia dit mai però es troba implícit als meus llibres; la ironia no és per provocar, ni per fer més digestiu un passatge sinó que té una finalitat molt concreta, de contrapunt, de balança. És explicar que no tot és negatiu, que sempre hi ha una porta oberta a l’esperança. En aquest sentit el meu missatge és forçosament optimista.

Font: D'una entrevista que li van fer Marta Jaén i Cesc Poch l'any 1993, "poc després que l'escriptor, ninotaire, periodista, personatge, homenot entrés a Esquerra Republicana". Publicada al número 2 de la revista vallesana La Llançadora. Citació vista a la guia de lectura elaborada per Biblioteques de Barcelona per "commemorar el centenari del naixement de Joan Sales, Pere Calders i Avel·lí Artís-Gener (Tísner), autors catalans que van viure de prop la Guerra Civil espanyola i van sofrir un exili forçós a Mèxic. La guia recull els documents d'aquests autors presents a les Biblioteques de Barcelona".