dimarts, 4 de maig del 2010

La correcció [lingüística] pot acabar sent el patrimoni d'uns especialistes que es continuaran barallant mentre l'usuari es resigna a no saber-ne

Autor: Albert Pla Nualart, filòleg i cap d'edició del diari Avui.

Citació completa: Cap reforma normativa farà la llengua normal. L'únic que la farà normal és que el català sigui necessari per viure i progressar allà on es parla. Però sense una reforma l'enorme esforç per recuperar l'ús social serà sempre entrebancat pel que era només una proposta tècnica feta per algú, Pompeu Fabra, que no va voler mai que es convertís en dogma.

Si el marc social estira cap al castellà, i la normativa noucentista, mantinguda quasi intacta, contradiu la intuïció del parlant menys interferit, la sensació d’artificiositat, de dubte general i irreparable, pot tenir, està tenint, un enorme efecte desencoratjador. La correcció pot acabar sent el patrimoni d'uns especialistes que es continuaran barallant mentre l'usuari es resigna a no saber-ne.

Font: Això del català (Columna, 2010).

1 comentari:

Ramon Torrents ha dit...

Josep Pla fa servir contínuament el verb "desmonetitzar" i derivats per referir-se a tota mena de conceptes, opinions, etc., d'un valor incert.

Crec que el que vol dir Pla seria fàcilment aplicable a aquesta dèria, a la urticària del mot "usuari". Qui són els usuaris? Si ho són d'un cinema o un teatre, són espectadors; si d'un tren o un avió, passatgers; si d'un servei mèdic, pacients; els d'una llengua, parlants. Etcètera.

No crec que això siguin manies de correcció [lingüística], sinó un cert interès per dir les coses pel seu nom i no devaluar les paraules –sobretot les paraules buides, mancades de pinyol.

D'acord, no calia invocar Pla per arribar en aquesta conclusió tan elemental, però "desmonetitzar" és quasi propietat d'ell i és el qualificatiu que mereix aquest fenomen: vocabulari desmonetitzat.