dimarts, 17 de setembre del 2013

Els reis, les reines, els alfils, els cavalls i les torres es podran moure d'esquerra a dreta i de dreta a esquerra, i de dalt a baix i de baix a dalt, com els doni la gana, per tal d'eliminar els peons. Aquests només es podran moure cap endavant i per la mateixa columna. Per la nova federació dels estats/escacs, les noves regles agiliten el joc i el fan més rendible



Nota: Joaquim Horta va morir ahir a 83 anys.



Autor: Joaquim Horta i Massanés (Barcelona, 20 de novembre de 1930 - 16 de setembre del 2013), poeta, traductor i editor.


Citació completa: Per decret multinacional al peó substituí l'escac al rei, tan conegut de tots. La substitució, però, es va fer d'una forma ben grollera, sense cap subtilesa. El nou ordre de joc, seguint, però, l'ordre de sempre, cal executar-lo de la manera següent: els reis, les reines, els alfils, els cavalls i les torres es podran moure d'esquerra a dreta i de dreta a esquerra, i de dalt a baix i de baix a dalt, com els doni la gana, per tal d'eliminar els peons. Aquests només es podran moure cap endavant i per la mateixa columna. Per la nova federació dels estats/escacs, les noves regles agiliten el joc i el fan més rendible. 


Font: "Joc d'escacs anomenat de Maastrich per a ordinador compatible". A: Home que espera: Selecció de textos, 1955-1992. Argentona: L'Aixernador, 1993. Vist a Escriptors.cat.


Foto: El Punt Avui.