dimarts, 23 d’abril de 2013

Ja veus a què t'exposes, lector desconegut que aprofitaràs els avantatges del Dia del Llibre. Però, te'n dono paraula: si no entres a una llibreria i no en surts amb un paquet sota el braç, t'exposes, més infal·liblement encara, a no conèixer mai tot un seguit de fruïcions inexhauribles, a privar-te de les hores més deliciosesAutor: Just Cabot (Barcelona, 4 d emaig de 1898 - París, 25 de febrer de 1961), escriptor i periodista català, director de la revista Mirador. 


Context: Avui, Dia del Llibre, els ciutadans que cultiven la badoqueria, vici no tan impunit, es deturaran davant dels escampalls de llibres i els reclams cridaners amb què les llibreries procuren enllaminir el vianant, el qual, per distret que vagi, se n'adonarà; per atrafegat que estigui, perdrà uns moments. Badar davant uns prestatges de llibres, fullejar aquests, és el primer pas. Vianant, capficat o distret, desenfeinat o atrafegat, estàs en perill. Has vist un rètol que deia: "Entrada lliure", has pogut satisfer una curiositat més o menys vaga que a poc a poc se't concretarà, fins a convertir-se en alguna cosa més: en un voler i doler que només la teva capacitat adquisitiva decantarà a un cantó o altre. Un deu per cent de descompte en les teves compres, i encara algun present de més a més amb què el llibreter potser t'obsequiarà, minvaran la teva resistència, si en tenies. No saps que l'acte que acabes de fer pot canviar la teva vida: pots contreure "aquest vici impunit... la lectura" que, amb el temps, revesteix formes molt variades; és susceptible de complicacions que ara no preveus. [...]
Lector desconegut que en un dia com avui potser faràs una primera i tímida adquisició: t'has abocat a un abisme inescandallable, has sofert la primera envestida d'una temptació que és susceptible de recidives nombroses i fortíssimes. No et faci cap por, deixa-t'hi anar, que no et sabrà gens de greu. Però, cal de tota manera, que vigilis, que sàpigues canalitzar la propensió que hauràs agafat a la lletra impresa. No dubto que en sabràs: també en això tot és qüestió de començar. [...]
Ja veus a què t'exposes, lector desconegut que aprofitaràs els avantatges del Dia del Llibre. Però, te'n dono paraula: si no entres a una llibreria i no en surts amb un paquet sota el braç, t'exposes, més infal·liblement encara, a no conèixer mai tot un seguit de fruïcions inexhauribles, a privar-te de les hores més delicioses.
Apa, un cop de cap i entraràs en un món encantat del qual potser no tens idea encara.


Font: "De l'article de Just Cabot (Barcelona, 1898 - París, 1961) publicat a Mirador el 23 d'abril de 1931. Una crida paradoxal a la lectura en uns temps en què la lletra impresa no havia de competir amb tantes ofertes com hi ha avui per omplir el lleure." "Peces històriques triades per Josep Maria Casasús" ("Avui, Dia del Llibre. El primer pas". ARA, 23/04/2013).