dilluns, 13 de maig del 2013

La mirada és un instrument d’adaptació a un entorn que roman hostil per bé que t’hi hagis adaptat


Autor: Joseph Brodsky (Sant Petersburg, 24 de maig de 1940 - Nova York, 28 de gener de 1996), poeta estatunidenc d'origen soviètic. Premi Nobel de Literatura l'any 1987.


Font: La marca de l'aigua. Barcelona: Viena Edicions, 2011. Traducció: Marcel Riera. Vist al Mirador de la Marina Porras.


Nota 1: Segons l'editorial: "El tribut personal a Venècia d’un dels grans escriptors del segle XX, guardonat amb el Nobel i fins ara inèdit en català.
La marca de l’aigua és un llibre sobre Venècia, però és, sobretot, una interpretació singular d’allò que ens sedueix d’aquesta ciutat fabulosa: la combinació de llum i penombra, l’empremta del passat sobre la pedra, els reflexos de l’arquitectura sobre la superfície de l’aigua, l’atmosfera especial que sorgeix del contrast entre el que és perible i el que podria semblar immortal... Fruit d’una sensibilitat molt poca comuna, aquest bellíssim cant d’amor a Venècia del premi Nobel Joseph Brodsky és una guia d’excepció per deixar-se perdre d’una manera real o imaginària per la ciutat dels canals."


Nota 2: Segons la Marina Porras: "La marca de l’aigua és l’aigua de Vènecia filtrada, un dietari de ritme estrany, amb passatges que encaixen magistralment sense càrrega narrativa, només teixits per les mirades de Brodsky, que ja ha avisat: “No tinc principis, només nervis. Per tant el que ve a continuació té més a veure amb l’ull que amb les conviccions”. A part de voler comprar un vol per aterrar a Marco Polo (o en la versió low cost a Treviso) “la marca de l’aigua” és un manifest a favor de la llum, de l’aigua, dels reflexos i de les sensacions més primitives, aquelles que entren bé pels ulls."


Nota 3: En podeu fer un tast aquí.