dijous, 30 de maig del 2013

Hi ha dones que són com la primavera, dones-amants, que ens torben la sang i són incopsables, indomables, imprevisibles i juganeres com el raig del sol primaveral, i hi ha dones com l’estiu, com un prat estiuenc, càlidament acollidor, en el qual podem descansar, com la collita: aquestes són les dones-mares. Va pensar que la majoria dels homes es casen amb l’estiu i passen la resta de la vida desitjant la primavera



Autora: Monika Zgustova (Praga), escriptora, traductora i periodista.


Font: Contes de la lluna absent. A tot vent 533. Barcelona, Proa, 2010. Premi Mercè Rodoreda 2009. ISBN: 978-84-8256-573-6. Vist a Mots Muts Nats.


Nota 1: A Proa diuen: "L’obra narrativa de Monika Zgustova -que ens porta de Praga a Nova York passant per París, Barcelona i Sarajevo- exerceix una peculiar fascinació sobre el lector. Sempre hi ha alguna cosa important que hi batega, però que no és dita. Els personatges, sovint entre un amor perdut i un amor trobat, busquen per damunt de tot que no se’ls escapi la vida. Llegir els Contes de la lluna absent és una manera de replicar la fugacitat dels dies."


Nota 2: Vídeo en què Monika Zgustova explica el seu recull de relats.



Nota 3: Primer capítol del llibre, en PDF.


Foto: Josep Losada.