diumenge, 17 de maig del 2009

¿Què són una persona i una comunitat sense un Estat seu de debò, un estat que no maldi secularment i incessantment per eliminar-te o sotmetre't [...]?

Autor: Joan Solà i Cortassa (Bell-lloc d'Urgell, 1940 - Barcelona, 27 d'octubre de 2010), lingüista català.

Citació una mica més llarga: Companys meus d'aquella època que avui són aquí certificaran la lletra i la música d'aquesta frase. A aquest personatge alguna vegada li havia sentit dir que él no hacía política. No feia política perquè tenia plenament assumida la política genocida del franquisme contra Catalunya i la seva cultura. Diguem-ho clar, universitaris, que a nosaltres ens correspon la claredat i la llibertat: era, ras i curt, un genocidi. Perquè, ¿què és una persona sense la seva llengua, sense la seva pàtria, sense la seva història? Totes tres essències ens van ser eliminades en aquella època radicalment, brutalment, a sang i foc, del simple mapa de l'existència. (Encara hi hauríem d'afegir un altre factor: ¿què són una persona i una comunitat sense un Estat seu de debò, un estat que no maldi secularment i incessantment per eliminar-te o sotmetre't sinó que et defensi a ultrança?

Font:
Discurs d'investidura de Joan Solà com a doctor honoris causa de la Universitat de Lleida (07/05/2009). Vista al bloc Sobrellengua, del Joan Solà Ortega i l'Eduard Garcia, dins el bloc del Salvador Sotres.

Nota: Aquests dies, el Joan Solà Ortega, que és nebot del Joan Solà Cortassa, ens ofereix aquest gran discurs en petites dosis. La citació d'avui pertany a l'apartat Els anys negres i la llumeta. Sebastià Solà.

2 comentaris:

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Marc. l'enllaç al blog del nebot del Solà és erroni.

I tu que tens fal·lera per citar en Sostres i jo que no puc amb ell. Ai!!!

Tens unes lectures, noi: Libertad Digital, Sostres... Ja només et falta llegir-te el DOGC cada matí!

marc ha dit...

Doncs a mi em va bé. No és un enllaç directe perquè no n'hi ha, has de passar pel Sostres, hehe.

Jo tinc fal·lera pel Sostres? Si només n'he fet una...

Estàs molt fàl·lic, tu...

Tu, que en poses del Major Orella...