dilluns, 7 de gener del 2013

discurs davant la cambra de diputats francesa (juliol de 1885):La conquesta que preconitza vostè [referint-se a Jules Ferry] és la de l’abús, ras i curt, la de la força que dóna la civilització científica sobre les civilitzacions primitives per apoderar-se de l’home, torturar-lo i esprémer-li la força que té en benefici d’un pretès civilitzador.Races superiors! Races inferiors! És fàcil dir-ho. Per la meva banda, jo m’aparto d’aquesta opinió, especialment després d’haver vist savis alemanys demostrar científicament que la francesa és una raça inferior a l’alemanya. No, no existeix el dret de les anomenades nacions superiors sobre les anomenades nacions inferiors […].Hi ha dues coses inútils en aquest món: la pròstata i el president de la república


Autor: Georges Clemenceau (Mouilleron-en-Pareds, Vendée, 28 de setembre de 1841 - París, 24 de novembre de 1929), polític francès.




Font i nota: Vista a Impertinencias, chascarros y proverbios, de l'escriptor xilè Walter Garib, que hi afegeix aquest comentari: "Caldria incloure-hi l'apèndix i els polítics."