dilluns, 18 de febrer del 2013

El que necessitem són llibres que ens colpegin com una desgràcia dolorosa, com la mort d'algú a qui estimàvem més que a nosaltres mateixos, llibres que ens facin sentir desterrats a les jungles més remotes, lluny de tota presència humana, una cosa semblant al suïcidi. Un llibre ha de ser la destral per trencar el mar gelat que portem dins


Autor: Franz Kafka (Praga, 3 de juliol de 1883 - Viena, 3 de juny de 1924), escriptor en llengua alemanya.


Equivalent [ES]:



Context: En general crec que només hem de llegir llibres que ens mosseguin i ens s'esgarrapin. Si el llibre que llegim no ens obliga a despertar-nos com un cop al crani, per què molestar-nos a llegir-lo? Perquè ens faci feliços, com dius tu? Mare de déu!, seríem feliços igualment si no tinguéssim cap llibre! Els llibres que ens fan feliços podríem escriure'ls nosaltres mateixos si no ens quedés cap més remei. El que necessitem són llibres que ens colpegin com una desgràcia dolorosa, com la mort d'algú a que estimàvem més que a nosaltres mateixos, llibres que ens facin sentir-nos desterrats a les jungles més remotes, lluny de tota presència humana, una cosa semblant al suïcidi. Un llibre ha de ser la destral per al mar gelat que portem dins.


Font: D'una carta a Oskar Pollack (1904), segons diverses fonts. Per exemple: La metamorfosis, edició de Gonzalo Hidalgo Bayal. Madrid: Ediciones Akal, 2005. I aquí.






2 comentaris:

Anònim ha dit...

Estic completament d'acord! Quina bestialitat déu meu! Llibres que ens despertin de la nostra letargia insípida.

Brutal!

Petons als quatre! (Aix, fa molt que no em passava, però m'encanta aquest blog constant i ferm!)

reflexions en català ha dit...

petons!